Deixeu passar, que venen els joves
El Karatepunk, va ser un moviment que va convertir a la Roca en un poble de referència de la cultura punk durant uns anys. Aquest moviment va impactar sobretot a una generació de joves de la Roca que van ser els creadors i promotors d’aquest moviment.
Aquest moviment encara que no sigui recordat per a tothom, sí que ha deixat un llegat a la Roca. I és que és precisament aquest moviment el que va introduir la cultura punk al poble. Actualment hi ha joves que han format els seus propis grups, propers al punk; com per exemple Periferia i Exprópiese, que fan alguns concerts al poble.
Segons Can Marigó, un local autogestionat de la Roca, Periferia és “el futur del karatepunk”. Per tant, es pot dir que si avui dia hi ha grups locals tocant aquesta música, és gràcies a uns quants que la van introduir en el seu moment amb el Karatepunk. Tot i això, segons Francesc Aroles, regidor de joventut, el moviment va tenir impacte a una generació molt concreta de joves i a alguna generació posterior d’amants d’aquesta música, però no va tenir una gran repercussió a tot el poble.
Actualment també destaca Can Marigó, un espai autogestionat, on es fan esdeveniments i tota mena de coses. La gent del poble pot anar a aquest espai a tocar i a fer el que vulgui. No és ni molt menys com el que va ser la Nau en el seu moment d’esplendor, però es basa en unes idees similars. El Jordi Sabatés, a l’entrevista, explica que ell hi ha tocat i també hi ha portat dos o tres grups a fer-hi concerts.
Creiem important destacar que davant la negativa de l'Ajuntament de deixar-nos gravar a La Nau. Can Marigó ens ha facilitat un espai on poder realitzar les entrevistes del present documental multimèdia.
De tota manera, encara que el punk a La Roca hagi desaparegut amb excepció d’algunes ofertes esperançadores que hem comentat, el panorama musical segueix fort si bé amb un altre aspecte. L’escola de música ha fet una feina enorme els últims 10 anys en formar una nova generació de músics i d’espectacles culturals. D’allà han sortit productors musicals, trapers, rapers, grups de música i, en general, músics amb carreres prometedores. Destaquen Ohmyfeifurs, Plants and friends i músics que toquen amb la SUU, Sons of Med o Andana, a part dels ja mencionats Periferia i Exprópiese. Més enllà del talent que ha format, de l’Escola Municipal de Música de La Roca també han sortit iniciatives culturals importants, com el cicle de música en directe Nits en viu o la col·laboració amb l’institut IES La Roca per a interessar als alumnes en la música.
El buit cultural i simbòlic que va deixar el Karatepunk és difícil d’omplir. La bona feina feta per les entitats del poble com l’escola de música, Can Marigó o el Conglomerat (els encarregats de part de la festa major entre altres), moltes vegades ha quedat amagada rere el poc entusiasme dels vilatans o una mala relació amb l’ajuntament. Però hi ha raons per ser optimista. Una nova generació de roquerols comença a agafar les regnes de l’oci al poble i les alternatives van en augment. Si bé el futur de La Roca no és punk, sí que és prometedor.